Uitgeverij Vleugels

van ’t hoffstraat 27
2665 jl bleiswijk
t 06 10 73 25 63
info@uitgeverijvleugels.nl

[SETFOTO: MARGUERITE DURAS MET SAMI FREY OP DE SET VAN JAUNE LE SOLEIL – FOTO: JEAN MASCOLO]

Marguerite Duras, pseudoniem van Marguerite Donnadieu (Gia Dinh - Unie van Indochina, 4 april 1914 – Parijs, 3 maart 1996) was een Franse auteur, filmregisseur en feministe. Zij was een enfant terrible uit de Franse literatuur en heeft op zijn zachtst gezegd een bewogen leven gehad. In 1984 ontving Duras de Prix Goncourt, Frankrijks meest prestigieuze literaire prijs, voor haar roman L'Amant.

Ze is geboren en groeide op in Gia Dinh, thans Ho Chi Minhstad, eerder Saigon, in de toenmalige Unie van Indochina, thans Vietnam, waar haar moeder werkte en zij op internaat zat. Ze studeerde in Parijs aan de Sorbonne en zat tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet.

Een groot deel van haar werk is (semi-)autobiografisch. Ze had grote belangstelling voor de film en schreef tot aan haar dood afwisselend romans en filmscenario's. Hoofdthema's in haar werk zijn altijd liefde en dood. 

Ze overleed op 81-jarige leeftijd in Parijs waar ze begraven ligt op de Cimetière de Montparnasse. Op het graf staan slechts haar pseudoniem, twee data en de initialen M D.

links | franse reeks