marie darrieussecq
Zeewee
2015 / Vertaling: mirjam de veth
700 exemplaren / 112 pagina’s / € 20,60
De zee klotst een beetje, zonder dat zachte geluid zou je haar niet zien, dan zou je alleen dat zware voelen waardoor je je voeten niet uit het zand kunt optillen om te rennen, die massa daar beneden, die enorme verdichting van het donker, onder de lispelende hemel, met de wind als een scheiding ertussen.
Waar een zuchtje wind een iets grijzere lijn laat vermoeden, of een meteen plat geblazen rimpeling, lijkt het nu en dan of er grote bellen lucht naar de oppervlakte opstijgen (dan weet je waar de hemel is), blauwe bollen die meteen weer worden ingeslikt en heel even alleen een matte, fluorescerende gloed achterlaten, van kwallen natuurlijk; misschien kan ze die morgen zonder al te dicht aan de rand te komen aan de kleine laten zien, ze meent zich te herinneren dat kwallen, deze soort tenminste, bij daglicht lijken op bolhoeden, alsof er daaronder mannen lopen. Dat zou ze moeten doen: drijven, zich laten overspoelen door de golven, dan zou haar migraine verdwijnen, oplossen in de stroming, dan zou haar hoofd een blauwige bel worden, leeg, slap en waterig, die haar lichaam met slaapwandelpassen onder de zee zou voeren. Maar eerst moet ze de tent opzetten, er zijn nog geen sterren en misschien gaat het regenen.
Le Mal de mer (1999) is een mooie vroege roman van Marie Darrieussecq. Bijna alle romans van Darrieussecq verschenen reeds in vertaling (bij Meulenhoff en De Arbeiderspers). Dit door Mirjam de Veth schitterend vertaalde poëtische pareltje uit het oeuvre van Marie Darrieussecq is nu ook beschikbaar.
Zeewee is het verhaal van een verdwijning. De lezer reist mee met een jonge vrouw die op een dag haar dochtertje na school bij haar moeder ophaalt en dan niet naar huis rijdt, maar naar het zuiden, naar zee. Ze nemen hun intrek in een flat in een badplaats die veel weg heeft van Biarritz buiten het seizoen. Aan de onzekere grens tussen water en land kan het fantastische het leven binnendringen. Het perspectief wisselt voortdurend tussen de personages. Dat alles als het af- en aan rollen van de zee, die zwelt en krimpt, buldert en stil is.
Links | franse reeks | marie darrieussecq