Uitgeverij Vleugels

van ’t hoffstraat 27
2665 jl bleiswijk
t 06 10 73 25 63
info@uitgeverijvleugels.nl

thomas bernhard

Ja

2024 / 96 pagina’s / vertaling: ria van hengel
tweede druk / isbn 978 90 78627 90 6 / € 23,95 

Ja (1978) is één van de mooiste korte romans van Thomas Bernhard. In Ja komen zijn grote thema’s terug. Er is sprake van dood en leven, van waanzin en rede, van wandelen en denken – en dus, zoals altijd bij Bernhard, van de mogelijkheid om te overleven in onze tijd.

Zoals vaker in teksten van Bernhard zijn de hoofdpersonen te herleiden tot bekende mensen; in dit geval schrijvers Ingeborg Bachmann en Max Frisch, die van 1958 tot 1962 een paar waren.

‘Ik had altijd gehouden van zogenaamde filosoferende mensen, niet van de eigenlijke filosofen die ik in mijn leven was tegengekomen en die geen van allen iets met de werkelijke filosofen te maken hadden, hun schoolmeestersfilosofie en dus hun filosofengebazel hadden mij altijd tegen de borst gestuit. Het is nu niet de tijd van de filosofen, iedereen die tegenwoordig zo wordt genoemd, wordt in werkelijkheid alleen maar ten onrechte en volkomen misleidend zo genoemd, het zijn in werkelijkheid niets anders dan heel gewone stompzinnige antisensibele filosofieherkauwers, die het moeten hebben van het feit dat ze honderden en duizenden versleten gedachten uit de tweede en derde en vierde hand publiceren, in de collegezalen en op de boekenmarkt. Er zijn geen hedendaagse filosofen. Maar wat er wel is, is de filosoferende mens, zo’n filosoferende mens wil ik mezelf noemen en waarschijnlijk was ook de Perzische zo’n filosoferende mens.’

 

Links | thomas bernhard